Kort verhaal lang:
Mijn eerste gedicht schreef ik toen ik zes was. Het was voor mijn voetbaltrainer die een half jaar in Barcelona (of Bassaloona volgens mijn spelling) ging studeren. Op mijn negende ben ik begonnen met het schrijven van dagboekjes. Als kind ging dit over wat er gebeurde in de klas. Als puber ging het over problematiek als puisten en onverwachte overhoringen. Als twintiger schreef ik over het studentenleven en alles wat daar volgens mij wel, maar vooral ook niet aan klopte. Eens in de zoveel tijd stond er een gedicht(je) tussen de verhalen die ik slechts aan mijn dagboek toevertrouwde. In 2013 was er voor het eerst een gedicht van mij online te lezen (waarover ik je tijdens de cursus graag meer vertel). Vanaf toen ging het hard. In juli 2016 bracht ik mijn eerste bundel uit (Zwemles in een Zee van Tijd) en in november 2016 werkte ik mijn laatste dag op een suf kantoor en werd mijn hobby mijn beroep. Vanaf dat moment ging het eigenlijk nog harder. Tussen 2016 en nu schreef ik honderden gedichten en bracht ik vijf bundels uit. In 2018 werd ik door het Leids Academisch Kunstencentrum (LAK voor intimi) gevraagd of ik een cursus gedichten schrijven wilde geven. In de vier jaar die erna kwamen gaf ik les aan tientallen cursisten en gaf ik feedback op honderden gedichten. Ook nam ik mijn eigen werkwijze onder de loep. In de vier jaar die ik les heb gegeven ben ik continu bezig geweest met het zoeken naar de beste manier om mijn boodschap over te brengen op mensen die (in meer of mindere mate) dezelfde passie hebben als ik. Ik leerde daardoor niet alleen hoe ik zelf te werk ga, maar ook hoe ik dat kan overbrengen op anderen. Na inmiddels tien jaar dag in dag uit intensief met schrijven bezig te zijn geweest en tussen mijn zesde en mijn vijfendertigste duizenden uren besteed te hebben aan alles wat ik nu weet en kan is de lesmethode die ik sinds 2018 aan het ontwikkelen ben eindelijk af. De lesmethode heb ik ‘Inkt kruipt waar het niet gaan kan’ genoemd. Omdat inkt kruipt waar het niet gaan kan.

Vooraf
Om mee te kunnen doen aan de cursus hoef je geen enkele ervaring te hebben. Het mag wel. De cursus is geschikt voor alle niveaus. De enige toelatingseis is dat je voldoende enthousiasme hebt en deze ook meeneemt. Van enthousiasme wordt alles beter. Omdat we er flink tegenaan gaan raad ik je aan de avond van tevoren op tijd naar bed te gaan en je eventuele kater thuis te laten.

Tijdens
De cursus zelf vindt plaats op één en dezelfde dag. We starten om 11:30 en zullen tot ongeveer 16:30 nodig hebben. In deze vijf uur gaan we de belangrijkste onderwerpen van het vak bespreken: rijm, klank, herhaling, metriek, de volta/wending/chute, spanningsopbouw maar ook dat mysterieuze ding dat wij creativiteit noemen. Ook gaan we aan de slag met allerlei geinige praktische oefeningen waar je je creativiteit als schrijver mee kunt trainen. Tussendoor bespreken we gedichten die ik zelf heb geschreven en/of gedichten die eerder zijn geschreven door cursisten en neem ik je mee in mijn (creatieve) denkwijze en laat ik je zien hoe je allerlei ‘problemen’ op kunt lossen. Het wordt echt een knaldag van jewelste.

Na:
Na de cursusdag ga je even een paar dagen nodig hebben om alle informatie die je gekregen hebt te verwerken. Omdat je onmogelijk alles wat er tijdens de les besproken wordt, kan onthouden heb ik een tekstboek geschreven waarin alles nog eens (en nog iets gedetailleerder) staat uitgelegd zodat je het allemaal kunt nalezen. Ook hier staan allerlei oefeningen in die je in je dagelijks leven kunt doen om een betere, creatievere en/of enthousiastere schrijver te kunnen worden. Als je er klaar voor bent kun je een gedicht (dat je naar aanleiding van de cursus) geschreven hebt naar me opsturen zodat ik deze van mijn feedback kan voorzien. Uiteindelijk leer je natuurlijk het meest als je theorie in praktijk brengt. Ook krijg je toegang tot mijn website waar ik nieuwe informatie of opdrachten op zal plaatsen en waar ook feedback op gedichten van mede-cursisten te lezen is (indien daar toestemming voor gegeven is). Zeer leerzaam en ook vooral zeer leuk.

Locatie:
Direct achter de duinen van de Wassenaarse slag ligt de Del Court van Krimpen villa. Ooit is het gebouwd voor stinkend rijke mensen, later hebben de Duitser het ingenomen om er Duitse dingen te doen. Een tijdje daarna heeft de politieacademie in het gebouw gezeten en toen zij verdwenen heeft het NIAS (wetenschappelijk instituut) er een tijdje gezeten. Inmiddels wonen er een paar doodnormale mensen en huisvest er een aantal (creatieve) ondernemers, zoals ik. De villa ligt aan de grens van het prachtige duingebied het Meijendel. Ik adviseer je vroeg te komen, of laat te vertrekken zodat je je hoofd kan legen, of juist vol kan laten lopen tijdens een wandeling door Nederlands mooiste duingebied en/of over het strand. Het ligt tussen Den Haag en Leiden in en is zowel met de (ov-)fiets als met het openbaar vervoer te bereiken. Ook zijn er voldoende parkeerplekken waar je je je auto gratis kunt neerzetten.

Inschrijven:
Voor de beschikbare dagen en het daadwerkelijke inschrijven, klik hier.