Interview met mezelf

V:Hallo René, hoe gaat het?
A: Het  gaat goed.

V: Ben jij dichter?
A: Ja

V: Hoe lang al?
A: Mijn eerste gedicht stamt uit 1996. Ik schreef het voor sinterklaas omdat ik met lootjes trekken mijn moeder had. Het gedicht ging zo:

“Hallo, ik ben René
ik zit ermee
Waarmee?
met de plee en de thee.”

Ik liet het aan mijn vader lezen en hij vond het een goed sinterklaasgedicht. Daar had hij mijns inziens gelijk in. Daarna is het een tijdje stil gebleven. Op je hoogtepunt moet je stoppen zeggen ze altijd. Er zijn onlangs nog wat gedichtjes opgedoken van mij die ik geschreven heb toen ik ongeveer 11 was. Daarna heeft het tot 2013 geduurd voordat ik er weer mee doorgegaan ben. Het broertje van mijn beste vriend had een forum waar hij zijn eigen gedichten op plaatste en in het weekend had hij een gastdichter. Ik heb me in december 2013 aan hem opgedrongen en dat beviel wel. Vanaf toen is het een beetje uit de hand gelopen. In augustus 2016, een maand na het uitkomen van mijn eerste bundel,  zegde ik mijn baan op om fulltime dichter te worden.

V: Wat inspireert je?
A: Deze vraag stelt echt iedereen. Een goed antwoord kan ik er moeilijk op geven. Het kan alles zijn. Meestal zijn het alledaagse dingen zoals boodschappen doen of een bankoverval plegen.

V: Zijn je gedichten autobiografisch?
A: Sommige wel, maar veel ook niet. Zo heb ik weleens een gedicht geschreven over Banjo. Banjo was een hond in een kattenlichaam. Ik ben bijvoorbeeld zelf geen hond in een kattenlichaam. Dat is dus niet autobiografisch.

V: Wat zijn je toekomstplannen?
A: Ik ben nu bezig met een derde gedichtenbundel die medio 2019 uit zal komen. Tegelijkertijd ben ik begonnen met het schrijven van korte verhalen. De eerste daarvan is inmiddels af. Het verhaal gaat over een jongen en een meisje in een garage. Een waterdicht concept als je het mij vraagt. Ik hoop over ongeveer 2 jaar een bundel uit te kunnen geven met korte verhalen. Ook ben ik samen met Tim Juffermans bezig met een geïllustreerde gedichtenbundel voor volwassenen. Ik ben de aankomende 3 jaar nog wel even zoet. Straks ga ik naar de supermarkt en wat ik vanavond ga doen weet ik nog niet.

V: Wat is je lievelingskleur?
A: Ik twijfel tussen groen en aubergine.

V: Ok, bedankt voor dit leuke interview.
A: Graag gedaan.

V: Tot ziens
A: Dag