Tim & ik

In de jaren 2013 en 2014 maakte ik deel uit van de Stichting ‘Ark of Art’. Ark of Art was een stichting bestaande uit jongeren (ik was toen 27) die zich inzette om middelbare scholieren kennis te laten maken met allerlei verschillende kunstdisciplines. Eens per jaar organiseerden we een festival (Brand Los! genaamd) waar die middelbare scholieren hun kunstwerken konden tentoonstellen. Voorafgaand aan dat festival konden zij deelnemen aan een reeks van workshops in een richting naar keuze. Er was bijvoorbeeld een workshop gedichten schrijven, gegeven door Gideon Roggeveen. Ook was er een workshop illustreren, gegeven door niemand minder dan Tim Juffermans. Ik vond Tim cool. Hij kon teringoed tekenen, hij was grappig en hij had een schitterende bulderlach. Omdat Tim net als ik in Leiden woonde (en nog steeds woont) kwamen we elkaar weleens tegen. In 2014 vond Brand Los! voor de laatste keer plaats. Wie mijn biografie heeft gelezen weet dat ik in 2014 zo nu en dan al een gedicht schreef. Ik had er weleens over nagedacht dat het vet zou zijn om gedichten te combineren met illustraties van iemand die dat beter kon dan ik (ik kan zelf niet eens een rondje of een vierkant tekenen). Ik had weleens aan Tim gedacht. Tim vond ik immers cool.

Op een feestje in Gebr. De Nobel kwam ik Tim tegen. In mijn hoofd begonnen er violen te spelen. Het leek op zo’n scène uit een romantische film waarin 2 geliefden elkaar tegenkomen. De tijd stond stil, mensen hielden op met praten en de enigen die nog overbleven waren Tim en ik. Wie het precies aan wij vroeg is me inmiddels ontschoten, maar ik vroeg aan hem of hij wilde samenwerken met mij, of hij vroeg of ik samen wilde werken met hem. Het kwam er in ieder geval op neer dat we er allebei al over hadden zitten denken. Je zou dat moment kunnen beschouwen als het begin van een fantastisch huwelijk.

Niet lang na onze ‘huwelijksnacht’ zijn we voor het eerst samengekomen om het te hebben over wat we samen wilden gaan maken. We hadden elkaar behoorlijk veel te vertellen over van alles en nog wat. We hebben het toen ook een minuut of 10 gehad over de punten waar we eigenlijk voor waren samengekomen. Sinds die tijd is er qua tijdsindeling van onze ‘vergaderingen’ niet veel veranderd. Vriendschap is uiteindelijk het belangrijkste ingrediënt voor onze samenwerking gebleken. Het project dat we gestart zijn tijdens onze eerste samenkomst (inmiddels 6 jaar geleden) is nog steeds niet af, maar inmiddels in vergevorderd stadium. Inmiddels ontwierp Tim wél al mijn bundels en het kaartendoosje (geen dag meer te verliezen) en hebben we samen een teringvette verjaardagskalender gemaakt. Ook heb ik mijn favoriete illustratie van Tim op mijn onderarm getatoeëerd want I (L) Tim forever.