Op school

Op school

Pubers aan de poëzie!

Aan het begin van de les stel ik de leerlingen altijd dezelfde vraag: ‘wie van jullie vindt gedichten eigenlijk heel saai?’ Onder normale omstandigheden steekt bijna elke leerling zijn of haar vinger op. En dat is heel begrijpelijk, maar tegelijkertijd ook heel zonde.

Wanneer ik om toelichting vraag, geven zij aan dat het hen ‘gewoon niet aanspreekt’. Veel dichters schrijven dan ook niet per se de taal van de gemiddelde scholier. De onbegrijpelijke taal van veel dichters heeft er voor gezorgd dat poëzie een slechte reputatie heeft gekregen bij pubers. Hen laten zien dat gedichten niet per se saai of stoffig hoeven te zijn, is dan ook het voornaamste doel van mijn workshops.

Ik doe dit door mijn persoonlijke voorbeelden Toon Hermans en Tupac Shakur aan te halen en met de leerlingen te delen hoe zij ervoor gezorgd hebben dat ik gedichten ben gaan schrijven. Vervolgens lees ik een aantal gedichten voor die de leerlingen vaak wél aanspreken.

Daarna introduceer ik het prachtige en mysterieuze thema ‘creativiteit’. Wat is het? Maar vooral: wat weerhoudt je ervan om creatieve ideeën te bedenken ? Vaak is dit perfectionisme en zelfkritiek. Middels een praktische schrijfoefeningen rekenen we af met deze  blokkerende elementen.

Natuurlijk gaan we tijdens de workshops óók aan de gang met technische aspecten van een gedicht. We behandelen het metrum en komen er gezamenlijk achter hoe je een goed ritme krijgt in je gedichten en hoeveel dit bijdraagt aan zowel de leesbaarheid als aan het luistergenot van het gedicht.

Het laatste gedeelte van de les gebruiken we om zelf een gedicht te schrijven. Iedereen schrijft een gedicht over iets waar hij/zij boos over is. Omdat pubers altijd wel ergens boos over zijn maar vooral ook om ze te laten ervaren dat poëzie een fantastisch expressiemiddel is. Maak kunst van je misère! Net zoals Tupac dat deed.

De workshop zoals hierboven beschreven duurt 2 lesuren (90 à 100 minuten), maar de exacte inhoud en duur van de workshop kan in overleg naar wens en behoefte (om het bijvoorbeeld aan te laten sluiten bij een poëzieproject) worden aangepast.

Als je interesse hebt (of vragen), mail me dan! info@reneoskam.nl!

ps: ik ben aangesloten bij het CJP!